Fransk bulldogg

Vår!

april 13th, 2009 Posted in Okategoriserade

Äntligen är våren här! Fia rullar runt på gräset så fort hon får chansen och matte är tacksam att all bråte faller av hennes päls direkt ;-)
Pälsen som för övrigt också har fallit mycket nu ett tag. Herrejisses att det lilla livet kan fälla så! Nu är Fia nästan helt kal på magen. Det var likadant förra våren, då tappade hon en massa päls under våren och sedan var hon nästan helt kal bakom öronen och under magen hela sommaren. Nakenhund ;-)

Klickerkursen är i full gång. Förra veckan testade vi att använda olika föremål till hjälp, en pinne, en musmatta och en laserpenna. Fia hajjade grejen direkt och duttade nosen på pinnen och satte tassen på laserstrålen. Dåremot var det lite svårare med musmattan eftersom hon nu är inne på att dutta nosen överallt, meningen var att hon skulle sätta tassen på den. Men efter några försök fattade hon vad det var matte ville. Det går så snabbt med klickern när de väl bröjar förstå, mycket fascinerande!
Häromdagen fick matte för sig att testa inkallning med hjälp av dutt på handen. Fia ska då alltså, när matte sträcker ut handen, komma och dutta nosen mot handen. Allt sker utan muntligt kommande. Hon fixade det galant! Nu testade vi visserligen från sittande för att säkerställa att Fias koncentration var riktad på rätt håll. Men ändå, det är så kul när man gör framsteg!

Fia var, tack och lov, heller inte lika smyg för de andra hundarna på förra kurstillfället som första. Förhoppningsvis reder det till sig ännu mer när hon känner sig tryggare i gruppen. Hon är en riktig tuffing när det väl gäller. När en av hundarna på kursen började skälla när matte stod bredvid blev Fia vansinnig. Hon är lite av en polis som ska upprätthålla ordning. Hennes polissida visade sig även på Påskafton när vi var hos husses föräldrar. Där bor Fias bästis, labradoren Kajsa. Husses syster har också en hund, Chesapeake Bay Retrivern Norton. När Norton ville busa med Kajsa kom Fia som ett skott och skällde argt för att markera att hon inte accpeterade deras lek. Det ska vara lugnt! Sen att Fia busar med Kajsa ibland, det är visst okej…. Norton brukar mest ignorera Fias små ryck men den här gången blev han nog lite stött av hennes polisfasoner. Fia gör likadant här hemma när katterna bråkar. Då flyger hon fram till dem för att ”gå emellan”. Jag har för mig att Fias uppfödare nämnt liknande beteende hos Fias syster. Ett släktdrag?

Projektarbetet går framåt. Vi gick med Fia mitt inne i centrum på förra träffen och det gick super! Hon brydde sig inte alls om bilarna som åkte förbi. När vi stod stilla på trottoaren lade hon sig ner! Men det känns lite som om att det är för mycket saker i rörelse och dofter inne i centrum så att hon helt eneklt inte ”hinner” bry sig om bilarna som åker förbi. Men visst är det ändå en förbättring, när hon var mindre gick det inte att gå inne i centrum, då blev hon helt galen och drog hit och dit.

Nu drar snart utställningssäsongen igång. Det är med lite blandade känslor vi ser på detta. Matte och Husse tycker det här med utställningen är kul, Fia tycker att det är sådär kul ;-)
Oavsett vad vi tycker om utställning så känns det lite sådär att studsa runt i ringen med Fia då hon dels har patella luxation och dels är tungvisare. Vi har naturligtvis inte en tanke på att avla med Fia, det är inte därför vi ställer ut henne. Det känns ändå lite olustigt att ställa när man är medveten om dessa båda fel. Samtidigt är utställning ett superbra tillfälle för socialträning för Fia och för socialt umgänge för matte och husse ;-)  Hon är i alla fall anmäld till Smålandsstenar 1 maj, det är en inofficiell utställning på orten där vi bor. Sedan får vi se om det blir en sistaminuten anmälan till Specialen i Hässleholm.
Vi ska i vilket fall som helst gå en handlerkurs för Kirsten Pedersen den 26 april i Hyltebruk. Det ska bli en kul och nyttig kursdag!

Post a Comment