Fransk bulldogg

Underskattad

september 22nd, 2009 Posted in Okategoriserade

Idag fick matte sig en läxa på aktiveringskursen. Efter tre omgångar uppletande med Fia var det bara att erkänna att det där var något hon klarar ut betydligt bättre än vad matte har trott.
Jag har hela tiden tidigare gått in i uppletandet för tidigt och korrigerat och haft mig när jag egentligen bara borde låta hunden jobba. Fia söker gärna ”hjälp” hos mig när hon inte hittar men då räcker det att ta ett steg framåt för att få henne att ta upp letandet igen. Och hon fixar det! Får hon bara lite tid på sig så hittar hon saken och tar den med sig tillbaka till oss.
Det här är något vi ska jobba mer med för hon tycker verkligen att det är skitroligt! Hon studsar som en gesäll, om än aningen klumpig, igenom skogen ;-)

På kursen idag fick vi även testa ljudmarkering. Jag har alltid upplevt Fia som en visuell hund. Hon använder främst synen när hon letar efter saker. Ljudmarkeringen gick till så att jag gick med Fia på en stig i skogen och en av ledarna hade gömt sig en bit in i skogen och gav där ifrån sig ljud. Först bara genom att knäcka grenar och gå runt. Fia verkade registrera ljuden men brydde sig inte nämndevärt. Det var först när ledaren började ropa hennes namn som hon avvek från stigen och  flög som skjuten ur en kanon ut i skogen till ledaren.
Det här kändes ganska typiskt Fia. Hon brukar inte reagera på ljud (förutom fyrverkerier, hua!). Däremot ser hon mycket mystiska saker överallt, och det brukar hon direkt markera genom att resa ragg och ibland även skälla.

Fast i förra veckan var hon galen här hemma. Då var det någon som gick med motorsåg här i närheten och det gillade hon inte. Kunde knappt ha altandörren öppen under dagen för då satt hon där och småskällde. Inte likt henne, men jag kan förstå hennes irritation, motorsågsljud på nära håll i 8 timmar är ingen höjdare ;-)

Post a Comment