Fransk bulldogg

Relationsanalysen

juni 12th, 2009 Posted in Okategoriserade

Under projektarbetet med allmänlydnadsinstruktören Emilia gjordes en relationsanalys på mig och Fia. Mycket intressant! Det kändes som att flera bitar äntligen föll på plats gällande funderingar jag har haft över Fias beteende.

Analysen gjordes ihop med en medhjälpare och denna inledde analysen genom att hälsa på Fia och gå iväg med henne i kopplet. Fia var som vanligt glad över att någon pratade med henne och följde glatt med medhjälparen. Sedan fick jag, matte, gå med henne i koppel fram och tillbaka och sedan samma runda fast med henne okopplad. Nästa moment var att det kastades iväg en leksak åt ett håll medan jag sprang med en leksak åt ett annat håll. Fia valde hela tiden att först springa till den andra leksaken och sedan till mig. Detta var väldigt förvånande tycker jag som absolut trodde att hon skulle vilja åt den leksaken jag hade. Vi gjorde om detta testet i slutet av analysen och då valde hon att jaga efter mig istället. Men hon var delad inför hur hon skulle göra, det var tydligt. Efter det fick jag gå in i ett skjul och gömma mig , på golvet framför mig låg presenning. Fia rusade obekymrat in i skjulet över presenningen och fram till mig, sedan rusade hon lika obekymrat ut när hon fått sitt godis. Typiska Fia… ;-) Jag fick mig sedan en utmaning när Fia skulle gå över ett galler på marken. Jag förstod redan innan att det inte skulle gå direkt då hon visat obehag inför sådant tidigare. Jag fick lite guidning i hur jag skulle mana på henne och tillslut gick hon över.
Slutligen testades Fias matintresse genom att hon ställdes inför valet mellan godis och leksak och då valde hon godis.

Resultatet blev följande:
Socialitet: Fia är en social och öppen hund som själv tar kontakt med människor utan att behöva stöd från matte. Hon tycker inte det är jobbigt att bli hanterad.

Förighet: Fia är en förig hund men har ändå viss koll på matte. Detta testades genom att Fia fick gå kopplad bredvid matte och då hade de god kontakt, sedan gick de utan koppel och då sprang Fia före matte och sysslade med annat, hon hade fortfarande viss koll på matte men inte i närheten av hur de var när hon var kopplad. Fia kan konstateras vara en ganska självständig hund som gärna tar kommandot i olika situationer.

Aktivitetsnivå: Fias aktivitetsnivå är hög och hon går lätt igång på en retning. I leken studerades dominansen. Fia ville inte gärna lämna ifrån sig bollarna men gjorde det efter kommando. Hon försöker inte hävda sig men tar gärna kontroll över situationen.

Konflikttålighet: Detta testades när en leksak kastades åt ett håll och matte sprang med en leksak åt ett annat håll. Eftersom Fia i första hand valde den andra leksaken istället för den matte sprang med konstaterades Fia vara konfliktotålig. Hon har svårt att koncentrera sig om en annan retning blir för stor.

Miljökänslighet: Detta testades i skjulet och med gallret. När Fia skulle gå över gallret försökte hon ta kommando över situationen och beslutade sig för att inte gå över, men Fia gav tillslut upp när hon insåg att det inte var lönt och gick sedan över gallret.

Det här med att Fia tar kommando i olika situtioner har jag tolkat på lite fel sätt. Vi har hela tiden varit noga med att Fia inte ska ”stiga i rang” här hemma. Vi markerar detta genom att det bland annat är husse och matte som går in och ut först genom dörren och att hon ska vänta på kommando innan hon får inta maten till exempel. Egentligen är detta kanske områden där mattes och husses bestämmande inte behöver visas. Ett exempel på när Fia upplever sig ha kommando är när hon går i långt koppel framför oss. Hon upplever sig vara den som styr vart vi går och tar på sig ansvaret för att promenaden ska gå bra. Detta blir ibland för mycket ansvar för henne att bära och det är då man får en rekation. En sådan rekation kan vara till exempel utmed vägen när hon tidigare gjorde utfall mot bilar, eller när vi är på väg in till en hundutställning där hon först drar fram i kopplet och sedan plötsligt blir rädd och kryper lågt fram mellan benen på oss. Ansvaret blir för stort. Vi testade därför på Franska Bulldogg Specialen att ha Fia i bestämt kort koppel och fotgående in på utställningen. Vilken skillnad! Det var som att gå med en annan hund. Hon var mycket tryggare.

Vi får nu jobba vidare på det här med att tydligt visa Fia vem det är som har kommandot i olika situationer där hon upplever sig ha det ansvaret. Det är inte alldeles lätt att identifiera dessa situationer och speciellt inte nu när Fia verkar ha blivit tonåring på riktigt och helst gör precis tvärtom emot vad man ber henne. Detta ihop med löp skapar en alldeles fantastiskt självständig och påhittig liten krabbat… Tålamodsprövande period är vi inne i nu och matte får flera gånger om dagen bita ihop, le och tänka ”ängel” som man så fint lärt sig på hundkurserna ;-)

Post a Comment