Fransk bulldogg

Fy, FY!

november 28th, 2008 Posted in Okategoriserade

Fy skäms på sig matte! FY!
En hel månad utan att berätta om hur underbara lilla Fia har det. Hur tröstar du matte!?

Det har ju hänt en del. Hmmm, får kolla kalendern och ha den som hjälp så att jag inte missar något…

 Vi har haft avslutning på allmänlydnadskursen. Det hela firades med ett rallylydnadspass. Det gjorde ju även nybörjarkursen kom jag på nu. Jaja, den här gången lyckades matte ha koll på höger och vänster med Fia var inte riktigt på humör. Löpet var nära och hon var mest ynklig. Men vi tog oss igenom banan utan missar men med mindre glädje från Fias sida dock som sagt ;-) Vi fick ett fint diplom och en säck hundmat med oss hem. Alltid lika trist när en kurs slutar, det tycker både matte och Fia. Men det ryktades om att en rallylydnadskurs skulle dra gång tidigt i vår, det hade ju varit nått! Då kanske matte kan lära sig höger och vänster en gång för alla ;-)

Första helgen i november packade vi in oss i bilen och for ner till Fias uppfödare. Mormor Malva har flyttat hem igen så det blev ett kärt återseende. Fia tyckte det var jätteläskigt att vara ute i trädgården och busa. Hnn ställde sig en bra bit ifrån alla och ville absolut inte vara med och leka. Men så fort vi gick in vände hon om och busade runt. Hon fick också för sig att hon skulle sätta mormor på plats. Stackars Malva såg helt chockad ut, här bjuder hon in sitt barnbarn och så beter ungjäkeln sig så ouppfostrat! Matte tycker att det är lite svårt att utläsa varför Fia beter sig så lustigt. Ute = livrädd, inne = övermodig. När vi hälsar på hos mattes pappa och deras hundar kan hon också bete sig såhär. Men hos husses föräldrar, där labben Kajsa bor, är det aldrig några problem, vare sig ute eller inne. Lustigt. Ibland känns det som om det beror på vilket humör hon är. Vissa dagar känner hon sig cool och stark medan hon andra dagar bara är deppig och fjollig. Tja, hon är väl tjej helt enkelt ;-)
Hos Anne och Bosse fick vi god fika och goda råd (som alltid hos dem) och efter en stund satt husse med Fias mamma Ida i knät och matte med mormor Malva. Fia verkade lite bekymrad över detta. Hon är ju van vid att vara medelpunkten överallt. Vi hade nog behövt en till frallabebis här så att Fisen får lite konkurrens… Ser nu fram emot nästa besök nere i Skåne!

Matte missade anmälan till utställningen i Svenljunga! Klantigt, det hade varit bra träning för Fia eftersom det är en mindre utställning. Egentligen borde vi ha åkt dit för att titta, bara det hade varit nyttigt för henne. Men det gjorde vi som sagt inte. Nu dröjer det länge innan det är dags för nästa utställning. Kan det kanske vara Malmö i mars som kommer härnäst?

Löpet kom igång exakt en vecka efter att allmänlydnaskursen tagit slut. Perfekt tajming eftersom vi då kunde vara med på hela kursen utan uppehåll. Hon är fortfarande igång meb tre veckor har gått i början på nästa vecka så sen ska det väl ändå vara över. Matte är tacksam att det inte kom över jul, hade blivit jobbigt att greja med löptrosor mitt i allt. Löptrosor ja, de tär en historia för sig. Det är en mycket, mycket, mycket deppig Fia som kommer fram när löptrosorna är på. Matte tyckte synd om sin bebis, att hon ska behöv ha de där trosorna med gummibandet, säger ju sig självt att det inte är bekvämt när amn inte har en masa päls emellan. Så, sagt och gjort ett par nya beställde söver nätet. Rosa (of course), mjuka i något fleecetyg och med karborreband som knäppning. Mycket skönare! Beställdes från www.litentass.com. Bra service och fina grejer! Men när matte var på Ge-Kås i förra veckan kunde hon ändå inte låta bli att köpa ett 2-pack barntrosor i liten storlek. De satt super! Inte alls hårt i midjan och perfekt passform över rumpan. Eftersom Fia inte har någon vidare svans att skryta med så gör det ju inget om det inte finns hål för svansen. Vill också poängtera att färgvalet var till viss del ofrivilligt i det här fallet, fanns bara rosa och blå. I det valet fanns det ju faktiskt bara ett alternativ ;-)

Förrförra helgen var matte iväg på en endagskurs på brukshundklubben. Hundmänniskan Inki Sjösten besökte klubben för en föreläsning och träningspass. Intressant då vi har använt hennes bok nu under allmänlydnadskursen. Men jag kan inte påstå att jag köper allt hon har att säga. Men man plockar de godbitar man fastnar för och sedan får man göra det till något eget. Ett exempel på vad jag inte gillade var att man i träning av ordet ”nej” skulle lyfta och dra hunden i kopplet då den inte lyssnade. Det finns kanske vissa hundar som behöver den sortens behandling för att förstå men jag skulle inte kunna göra så på Fia. Det hade inte blivit bra och jag tror att hon hade tagit mer illa vid sig än att faktiskt lärt sig något på det. När hon inte lyssnar på mig, exempelvis om det är något som luktar sååå gott, brukar det räcka med att jag tar ett steg emot henne så brukar hon haja att det inte är ok. En ond blick kan också få henne att reagera. Jag tror mer på den sortens arbete än att använda fysisk bestraffning. Men det har ju naturligtvis att göra med vilken sorts hund du har. Jag köpte med en dvd hem från föreläsningen som var bra. Jag tittar hellre på en dvd än läser en bok. Tycker det ger mig mer att få se hur man kan göra än att läsa om det. Jag gillade Inkis synsätt på det här med godis till hunden. När hon använder ordet ”bra” ska det alltid komma belöning efterråt, oavsett hundens ålder. Även om hunden kanske får vänta en stund på sin belöning så ska den veta att den kommer. Jag upplever att man ofta försöker träna bort det där med godiset men har aldrig riktigt förstått varför. Valp, unghund, eller vuxen hund har väl ingen betydelse egentligen. Gör den något bra är det väl klar att den ska få sin belöning. Jag kommer fortsätta att mata Fia med godis tills hon inte vill ha längre.

På lördag ska vi ta en sväng till Värnamo alla tre för att handla julklappar. Fördelningen kommer troligen se ut som så att husse och Fia väntar i bilen medan matte springer runt i diverse affärer och shoppar ;-) Kanske, om de är snälla, så får de följa med in i blomsteraffären som en vän äger. Fia gillar att gå in där, mest tror jag att det beror på de lecakulor som brukar ligga på golvet. Kras kras kras låter det i Fias mun. Då får man vara snabb in med ett finger för jag tror inte att lecakulor är så lättsmälta för en hundmage direkt ;-)
På söndag ska Fisen vara hos mattes mormor och morfar hela dagen för matte och husse ska först på julbord och sedan till husses syster som fyller år. Fia hade fått följa med på kalaset om hon inte hade löpt, det hade blivit så jobbigt för Norton tror jag om vi hade tagit in en löptik i hans hus. Men Fia gillar att vara hos dom så det är nog inga problem. Mer synd om mormor och morfar somfår stå ut med busfia en hel dag.

 

 

  1. One Response to “Fy, FY!”

  2. By Stina on Dec 1, 2008

    Hej! Å vad söt hon är med sina trosor, vi har tittat in här lite då och då, å nu var det äntligen uppdaterat. Ni har ju gjort en massa.
    Sköt om er.

Post a Comment