Fransk bulldogg

Underskattad

september 22nd, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Idag fick matte sig en läxa på aktiveringskursen. Efter tre omgångar uppletande med Fia var det bara att erkänna att det där var något hon klarar ut betydligt bättre än vad matte har trott.
Jag har hela tiden tidigare gått in i uppletandet för tidigt och korrigerat och haft mig när jag egentligen bara borde låta hunden jobba. Fia söker gärna ”hjälp” hos mig när hon inte hittar men då räcker det att ta ett steg framåt för att få henne att ta upp letandet igen. Och hon fixar det! Får hon bara lite tid på sig så hittar hon saken och tar den med sig tillbaka till oss.
Det här är något vi ska jobba mer med för hon tycker verkligen att det är skitroligt! Hon studsar som en gesäll, om än aningen klumpig, igenom skogen ;-)

På kursen idag fick vi även testa ljudmarkering. Jag har alltid upplevt Fia som en visuell hund. Hon använder främst synen när hon letar efter saker. Ljudmarkeringen gick till så att jag gick med Fia på en stig i skogen och en av ledarna hade gömt sig en bit in i skogen och gav där ifrån sig ljud. Först bara genom att knäcka grenar och gå runt. Fia verkade registrera ljuden men brydde sig inte nämndevärt. Det var först när ledaren började ropa hennes namn som hon avvek från stigen och  flög som skjuten ur en kanon ut i skogen till ledaren.
Det här kändes ganska typiskt Fia. Hon brukar inte reagera på ljud (förutom fyrverkerier, hua!). Däremot ser hon mycket mystiska saker överallt, och det brukar hon direkt markera genom att resa ragg och ibland även skälla.

Fast i förra veckan var hon galen här hemma. Då var det någon som gick med motorsåg här i närheten och det gillade hon inte. Kunde knappt ha altandörren öppen under dagen för då satt hon där och småskällde. Inte likt henne, men jag kan förstå hennes irritation, motorsågsljud på nära håll i 8 timmar är ingen höjdare ;-)

Löp-Fis

september 2nd, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Jaha då knas-inför-löp-fisen igång igen. Förra någon vecka sedan började hon  med att bädda överallt och vi anade vad som var på G. Sedan kom slickandet. Just nu är hon mitt uppe i slickfasen. Hon slickar på allt! Och finns det inget i närheten går det precis lika bra att slicka i luften… ;-) Knasloppa. Detta innebär att det nu borde vara ung. 1 och en halv månad kvar till löp. Lång väntan på något mindre trevligt. Mest synd är det om Fia som man märker inte riktigt är sig själv under den här perioden.

I helgen bodde Fia hos mattes mormor för matte och husse var på mässa hela helgen. Det hade gått bra förutom en natt när Fia hade snarkat så väldigt. Hon har sådana nätter ibland, när det kvittar på vilket håll hon ligger, hon snarkar som bara den ändå. Tack och lov är det inte ofta hon får sådana ryck.

Förra veckan började vi kurs, matte och Fia. Aktivitetspasset heter kursen och i den ska vi få testa på bland annat bruksgrenarna. Ska bli superkul! Första gången fick vi testa varandras hundar på deras favvo val av beröm, om de helst vill ha godis, kel eller lek t.ex. Fia är en godisråtta, fast matte tror ändå att i vissa situationer funkar det bättre med bus med Kong Wubban. Kel däremot funkar inte alls, det har det aldrig gjort, hon drar sig undan då och tittar förvånat på en som om man vore dum i huvudet. Hallå matte, var är godiset liksom! ;-)

Fias syster, Cornelia, verkar bli bättre. Hon har fått en speciell byxa som gör att matte och husse kan ge henne stöd för att gå. Vi fortsätter hålla tummarna för att hon blir bra, lilla Ella Bella Bus.

Igår hade vi skinande sol här hemma. Gott med en sommardag till. Matte passade på att sola en runda ute och det var det fler i familjen som ville. Jag hann knappt lämna min solfilt förrän den lilla korven smet upp och tog plats.

Sol-Fia         Sol-Fia1 
                         Soldyrkaren Fia                                      

Sur-Fia
En mycket sur snart-löp-Fis

Frallaträff på Kennel Typhoon

augusti 25th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

I söndags var vi på Frallaträff på Kennel Typhoon. Det var tyvärr inte så många som kunde komma men det gick ju fint ändå. 3 frallor med ägare dök upp, och sedan fanns Fias mamma Ida redan på plats. Det var en lagom mängd hundar för Fias del. Hon blir en riktigt liten fegis när hon blir en i mängden så där men det kändes ändå som att det gick bättre den här gången än förra träffen, då gömde hon sig mest under utemöblerna ;-) Förutom Fia och hennes mamma Ida var Idas syster Agnes och snyggingen Eskil där. Wow wow wow vilken feeling Eskil fick som ensam hane bland 3 snygga brudar. Han körde fjäsk big time hela eftermiddagen, dock kanske inte så uppskattat av damerna som han hade hoppats. Fia var helt slut när vi åkte hem och snarkade hela vägen. Misstänker även att de andra frallorna sov djupt efter träffen, är säker på att en viss herr Eskil gjorde det i alla fall ;-)

Tyvärr kunde inte Fias syster Cornelia vara med på träffen eftersom hon har råkat ut för diskbråck. Burvila är det som gäller och då är frallaträff inte så lämpligt. Matte var inne och hälsade på lilla Ella Bella Bus och det var ingen kul syn att se henne ligga i buren. Alla som ha träffat Cornelia vet att det är fullt ös som gäller och därför var det tungt att se henne sån här. Vi håller tummar, tassar, tår osv för att hon ska bli bra igen. Ella är en underbar hund som sprider massa glädje omkring sig, och vi hoppas att hon kan fortsätta göra det i många år till.

På kenneln fanns för tillfället boxervalpar. Snuffesnuttesniff va söta de var! Matte blev valpsjuk, Bosse påpekade att det finns vaccin mot valpsjuka, puh vilken tur ;-) Lilla Elvira, som ska ut på foder, var så sockersöt så. Hade Elvira varit en Fransk Bulldogg hade hon åkt ner i vår kylväska och smugglats hem, garanterat! På tal om att smuggla hem. När vi öppnade bildörren inför hemfärd hoppade en katt ut ur vår bil. Troligen hade den smitit in när vi lämnat bildörren öppen en stund och sedan har den legat och njutit av värmen i bilen hela eftermiddagen. Han såg väldigt nöjd ut i alla fall och det var ju bra, heller en nöjd katt än en med värmeslag ;-)

Det var en trevlig träff och nu ser vi fram emot nästa träff om ett år.

(Klickbara bilder)
Fia och Ida    Mamma Ida    Fia tar skydd  
Ida och Fia              Fias mamma Ida            Fia tar skydd hos Bosse

Frallaträff    Eskil och Agnes 2    Eskil och Agnes
Eskil i himmelriket            Eskil lovar Agnes guld och gröna skogar,
                                                  men tyvärr köper hon inte riktigt det ;-)
               

Fia visar tungan     Elvira
     Tungvisarfisen :-P             Sockersöta boxern Elvira

Sommaren är kort

augusti 11th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Då var den här sommaren över. Åtminstone är det så det känns när man sticker huvudet ur huset och känner regnet droppa. På kvällsrundan idag ruskade Fia ogillande på huvudet för det äckliga regnet. Hon är en riktigt soldyrkare. Hon kan ligga och steka i solen längre än vad matte och husse orkar. Men promenader i värmen låter hon gärna bli. Fast det har ju inte varit något större problem den här regniga sommaren… ;-)

Tyvärr har vädret gjort att turerna till sjön varit mycket få. I helgen åkte vi en kväll ut till ett hundbad i närheten av Nicklas föräldrars hus. Bästisen Kajsa var naturligtvis med och Nicklas syster Jenny, som var den enda av oss tvåbenta som badade, fick busa med vovvarna i vattnet. Nicklas och hans pappa fick offra sig och kavla upp byxbenen. Matte stannade på land, kändes säkrast så. Fia är långt ifrån en badkruka. Hon går gärna ut så pass långt i vattnet att det går upp till bröstet och sedan vill hon springa som en galning. Måste vara jättejobbigt i så högt vatten! Hon simmar bara om vi släpper ner henne i högre vatten. Det är ytterst få gånger hon går ut och simmar av sig själv. Men nu vet vi att hon kan i alla fall ;-)

Annars har sommaren varit ganska trist för lilla Fisen. Matte har jobbat och husse bara renoverar och renoverar. Men snart så är det dags att anmäla sig till höstens kurser på SBK och det ser vi fram emot! Husse ska för första gången gå kurs med Fia, blir troligen Allmänlydnad 1 så att husse kommer in i det här med att träna hund lite. Fia har ju redan gått den kursen men hon bryr sig nog inte nämndevärt vad vi går. Bara hon får träffa andra hundar och får godis så är hon nöjd. Matte kommer troligen gå en Aktiveringskurs med Fia. Har velat gå den ett tag men det har inte funkat tidsmässigt. Så nu håller vi tummarna för att kurserna vi ska gå inte läggs på samma dag, samma tid!

Lite bilder från sommaren:

sommar2  
Matte och Fia njuter i kvällssolen

sommar1
På utställning

sommar4
Fia posar hos Nicklas föräldrar
 
sommar5 
En mycket sur löp-Fis i början av sommaren. Fy för trosor…

sommar3
Bästa kompisen Kajsa

Besök på Typhoon’s kennel och utställning i Borås

juli 6th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Nu var det ett tag sedan här uppdaterades men den här gången kan vi inte skylla på mattes lathet utan snarare husses ;-) Sidan har krävt en uppdatering för att bloggen ska kunna uppdateras och det där ligger på husses bord. Men nu är uppdateringen gjord och här kommer lite info om vad vi har hittat på i sommarvärmen.

För någon vecka sedan for vi ner till Skåneland för att hälsa på Fias uppfödare på Kennel Typhoon. Resan ner var inte helt problemfri då kylanläggningen i bilen lade av i Halmstad! Bara sådär! Det var lagom varmt i bilen och stackars Fia flåsade där i baksätet trots att rutorna var nervevade. Det var därför riktigt befriande att få stiga ur den där kokheta bilen när vi kom fram. Vi fikade och pratade hund, och sen kollade vi på valparna så klart! Snuttiga små korvar! Man blir ju valpsjuk! Det är Fias syster Cornelia som har fått två små valpar. En hane (gul med vita tecken) och en tik vit med gula tecken).

       Valp1

Valp2

Eftersom det fanns valpar fick Fia stanna ute och det blev heller inget bus med Ida och Ella. Men det gjorde nog inte henne något, hon var mycket upptagen av att lukta runt i trädgården. Och det var nog krävande för Fia sov hårt hela vägen hem och vid ett snabbt stopp hos mattes mamma lade hon sig raklång över golvet.

Vi har även deltagit i hundutställningen i sommarvärmen. Det var en fruktansvärt varm dag i Borås! Matte och Husse gjorde en dundertabbe som trodde att Fia skulle fixa värmen någorlunda, för det gjorde hon inte. Hon blir verkligen mer och mer värmekänslig den lilla damen. Vi hade dock en mängd vatten med oss och bakom ringen gick en å som vi var nere och svalade Fia i. Matte rusade runt bland försäljarna på utställningen efter en kylduk med dessa var slut överallt. Det var fler hundar än Fia som led av värmen den dagen… En av försäljarna hade inte ens med sina kyldukar då det brukar vara dåligt väder på Boråsutställningen. Jo tack, det vet vi. Förra året satt matte med kofta, fleecejacka, regnställ och paraply vid ringen. Regnet fullständigt öste ner då. Men i år hade vädergudarna visst en annan plan. Trots värmen lyckades Fia ta sig runt ringen. I unghundsklassen fick hon 1:a kv och placerade sig 1:a i kk med CK! Kul! Men efter den visiten i  ringen hade vi behövt en bra stunds kylning i skuggan för när det sedan var dags för bästa tikklassen var Fia helt slut. Hon ville knappt stå inne i ringen pga av värmen. Mattes lilla Fis! Det kändes som en evighet innan domaren placerade hundarn fast egentligen var hon nog ganska snabb, hon verkade vädligt mån om hundarna och hade förståelse för hur värmen påverkar dem. Fia placerades som 3:dje bästa tik och det kändes superkul! Bästa tik med CERT (senare BIR) blev Hagabergslidens Orange Fairy och 2:a bästa tik blev Such. Bäring Nords Grimhild. Två mycket fina tikar, så Fia var i fint sällskap minsann.

Borås1

Det var en trevlig dag i Borås men alldeles för varm för både människor och hundar. Nästa utställning är på lördag i Tvååker, fast matte glömde anmäla Fia i tid så där blir vi bara publik. Hoppas på uppehåll men gärna lite moln mellan varven så hundarna slipper en repris från Borås.

Relationsanalysen

juni 12th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Under projektarbetet med allmänlydnadsinstruktören Emilia gjordes en relationsanalys på mig och Fia. Mycket intressant! Det kändes som att flera bitar äntligen föll på plats gällande funderingar jag har haft över Fias beteende.

Analysen gjordes ihop med en medhjälpare och denna inledde analysen genom att hälsa på Fia och gå iväg med henne i kopplet. Fia var som vanligt glad över att någon pratade med henne och följde glatt med medhjälparen. Sedan fick jag, matte, gå med henne i koppel fram och tillbaka och sedan samma runda fast med henne okopplad. Nästa moment var att det kastades iväg en leksak åt ett håll medan jag sprang med en leksak åt ett annat håll. Fia valde hela tiden att först springa till den andra leksaken och sedan till mig. Detta var väldigt förvånande tycker jag som absolut trodde att hon skulle vilja åt den leksaken jag hade. Vi gjorde om detta testet i slutet av analysen och då valde hon att jaga efter mig istället. Men hon var delad inför hur hon skulle göra, det var tydligt. Efter det fick jag gå in i ett skjul och gömma mig , på golvet framför mig låg presenning. Fia rusade obekymrat in i skjulet över presenningen och fram till mig, sedan rusade hon lika obekymrat ut när hon fått sitt godis. Typiska Fia… ;-) Jag fick mig sedan en utmaning när Fia skulle gå över ett galler på marken. Jag förstod redan innan att det inte skulle gå direkt då hon visat obehag inför sådant tidigare. Jag fick lite guidning i hur jag skulle mana på henne och tillslut gick hon över.
Slutligen testades Fias matintresse genom att hon ställdes inför valet mellan godis och leksak och då valde hon godis.

Resultatet blev följande:
Socialitet: Fia är en social och öppen hund som själv tar kontakt med människor utan att behöva stöd från matte. Hon tycker inte det är jobbigt att bli hanterad.

Förighet: Fia är en förig hund men har ändå viss koll på matte. Detta testades genom att Fia fick gå kopplad bredvid matte och då hade de god kontakt, sedan gick de utan koppel och då sprang Fia före matte och sysslade med annat, hon hade fortfarande viss koll på matte men inte i närheten av hur de var när hon var kopplad. Fia kan konstateras vara en ganska självständig hund som gärna tar kommandot i olika situationer.

Aktivitetsnivå: Fias aktivitetsnivå är hög och hon går lätt igång på en retning. I leken studerades dominansen. Fia ville inte gärna lämna ifrån sig bollarna men gjorde det efter kommando. Hon försöker inte hävda sig men tar gärna kontroll över situationen.

Konflikttålighet: Detta testades när en leksak kastades åt ett håll och matte sprang med en leksak åt ett annat håll. Eftersom Fia i första hand valde den andra leksaken istället för den matte sprang med konstaterades Fia vara konfliktotålig. Hon har svårt att koncentrera sig om en annan retning blir för stor.

Miljökänslighet: Detta testades i skjulet och med gallret. När Fia skulle gå över gallret försökte hon ta kommando över situationen och beslutade sig för att inte gå över, men Fia gav tillslut upp när hon insåg att det inte var lönt och gick sedan över gallret.

Det här med att Fia tar kommando i olika situtioner har jag tolkat på lite fel sätt. Vi har hela tiden varit noga med att Fia inte ska ”stiga i rang” här hemma. Vi markerar detta genom att det bland annat är husse och matte som går in och ut först genom dörren och att hon ska vänta på kommando innan hon får inta maten till exempel. Egentligen är detta kanske områden där mattes och husses bestämmande inte behöver visas. Ett exempel på när Fia upplever sig ha kommando är när hon går i långt koppel framför oss. Hon upplever sig vara den som styr vart vi går och tar på sig ansvaret för att promenaden ska gå bra. Detta blir ibland för mycket ansvar för henne att bära och det är då man får en rekation. En sådan rekation kan vara till exempel utmed vägen när hon tidigare gjorde utfall mot bilar, eller när vi är på väg in till en hundutställning där hon först drar fram i kopplet och sedan plötsligt blir rädd och kryper lågt fram mellan benen på oss. Ansvaret blir för stort. Vi testade därför på Franska Bulldogg Specialen att ha Fia i bestämt kort koppel och fotgående in på utställningen. Vilken skillnad! Det var som att gå med en annan hund. Hon var mycket tryggare.

Vi får nu jobba vidare på det här med att tydligt visa Fia vem det är som har kommandot i olika situationer där hon upplever sig ha det ansvaret. Det är inte alldeles lätt att identifiera dessa situationer och speciellt inte nu när Fia verkar ha blivit tonåring på riktigt och helst gör precis tvärtom emot vad man ber henne. Detta ihop med löp skapar en alldeles fantastiskt självständig och påhittig liten krabbat… Tålamodsprövande period är vi inne i nu och matte får flera gånger om dagen bita ihop, le och tänka ”ängel” som man så fint lärt sig på hundkurserna ;-)

Äntligen!

maj 25th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Äntligen drar Fias löp igång! Som vi har väntat och väntat, som vanligt… Hon är makalös vår lilla dam på att lura oss med löpstarten. Matte var helt säker på att löpet skulle dra igång lagom till 1:a maj utställningen eftersom Fia redan då var luktig, skvättig och aningen känsligare än vanligt. Husse hade dock is i magen och gissade på att det skulle vara 1 månad kvar. Det skulle visa sig att husse är en husse med koll ;-)
För två veckor sedan var vi hundklubben och en stor stilig Briardhane visade glatt intresse för Fia. Löp inom några dagar, sa Briardhanens ägare. Jippie, sa matte. Vänta du bara, sa husse, som fortfarande hävdade att det skulle dröja någon vecka. I morse såg vi äntligen lite blod. Det var på tiden! Må hända det var gårdagens besök hos bästisen, labradoren Kajsa, som också löper nu, som även drog igång Fias löp.

Skönt att det är igång, men samtidigt lite synd eftersom vi har redovisning av vårt projekt på klickerkursen om en vecka. Hade behövt hårdträna den sista tiden nu men det lär inte bli lätt… Fia blir en mycket känslig och ynklig liten dam under löp. Får hårdträna försiktigt ;-) Vårt projekt är att hon ska, med hjälp av klicker, lära sig att städa, det vill säga lägga sina saker i en korg på kommandot städa. Det är den sista biten med att faktiskt släppa saken ner i korgen som är det svåra. Hon släpper inte gärna sina saker, bara det är något vi behöver träna på. Visst släpper hon på kommandot loss om man ber henne, men det tar emot och i städmomentet måste hon släppa utan kommandot loss. Vi kämpar på.

Vi har även i maj avslutat ett annat projekt. Projketarbetet med blivande allmänlydnasinstruktören Emilia, som numer är allmänlydnadsinstruktör. Vi var med på examinationsdagen och fixade bilar som körde fram och tillbaka utmed vägen. Fia skötte sig riktigt bra. Hon gör ytterst sällan utfall mot bilarna längre, inte ens när vi går utmed trafikerade Nissastigen. Superskönt är det! Emilia gjorde även en analys på Fias beteende och min och Fias relation. Mycket intressant och en möjlighet att lära känna Fia ännu bättre. Får berätta mer om det någon annan dag för nu är det dags att gå morgonprommis.

Härliga maj

maj 24th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Maj har varit en härlig månad tycker Fia som ligger och njuter i solen både ute och inne. Promenaderna får dock vänta till kvällen för att motionera i värmen är ingen höjdare.

1:a maj var det utställning på Smålandsstenar brukshundklubb. Vi hamnade bredvid ett gäng Irländska Varghundar somFia och matte var mäkta impade av. Deras huvuden var lika stora som hela Fia! Matte skulle ställa och var supernervös, som vanligt… Men det gick bra. Var bara två franska bulldoggar på plats. En fawn tik som var mycket fin. Domaren tyckte att de båda frallorna var fina, han tyckte om Fias front och den andra tikens bakparti, han önskade en kombination av de båda hundarna för att skapa den ultimata frallan ;-) Men för dagen ansåg han att Fia visade sig bäst så därför fick hon bli BIR. Kul! I gruppen var det en hel del hundar så jag trodde inte att vi skulle placera oss men hör och häpna, domaren plockade fram oss till en 5:e plats. Så dagen slutade som BIG 5:a, kul kul kul! Matte och husse blev naturligtvis sugna på att forsätta ställa efter detta, även om vi har beslutat oss för att inte ställa mer… Velpottor!

Vårt sug blev ännu värre när vi besökte Fransk Bulldoggspecialen i Hässleholm i mitten av maj. Jisses vilken dag. Vi var i himmelriket, frallor vart man än vände blicken ;-) Vi var bara där för att titta men Fia var naturligtvis med. Tror att det var nyttigt för henne att vara med på utställning utan att behöva studsa runt i ringen, vilket hon inte är jätteförtjust i. Men dagen gick bra, hon var inte rädd när vi gick omkring på området och verkade tycka att det hela mest var spännande. Jissesva sugna vi blev på att ställa när vi satt där! Det är ju kul, egentligen. Tycker matte och husse i alla fall ;-) Vi diskuterar nu om vi ska ställa i Borås i juni. Får se om suget håller i sig till i morgon när anmälan går ut…

BIR i Hässlehom blev Chateau d’albin Klara. En otroligt vacker tik som drog åtminstone min blick till sig redan första gången hon gick in i ringen. Även BIM Torparinnans Påg Dagobert var en snygging som matte och husse dreglade lite extra över. Det slog oss när vi satt där och tittade att det är väldigt skillnad i utseende på frallorna. Vissa har lång ben, andra korta. Vissa har lång svans, andra ingen svans alls. Vissa har smala små ögon, andra har stora runda ögon. Vissa är långa i kroppen, andra är korta. Det är först när man ser hundarna samlade i ringen man märker deras olikheter. Även rasens osundhet var något vi funderade på under utställningen, med tanke på att Frallan hamnat på SKK:s lista över mest osunda hundraser. Dock är denna sundhet ingen man lätt upptäcker när hundarna visar upp sig i ringen. Andningssvårigheter eller avsaknad av svans är ju lätt att höra/se, men det finns andra problem som inte är lika lätta att upptäcka. Vi hoppas att Franska Bulldoggklubbens arbete med utvärdering av RAS och Frallans problem blir ett steg i rätt riktning, mot en sundare Fralla.

Slutligen ropar vi hurra för Fia som har blivit moster och Cornelia som har blivit mamma till två små, söta och alldeles underbara valpar på kennel Typhoon. Klicka här för se bilder på de små liven. Ett extra HURRA för Ella som valpade själv!

Sommar!?

april 30th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Jag tror minsann att sommaren har kommit till Småland. Igår hade vi 26 grader och idag lutar det åt samma värme. Härligt tycker matte och husse, men Fia är inte riktigt lika förtjust. Hon blir lita dåsig och tappar matlusten när värmen kommer. Men plockar man fram fotbollen ”glömmer” hon bort att det är varmt ;-) Vi är lite försiktiga med att busa för mycket med henne ute i solen för man kan undra om hon verkligen känner av när det blir för mycket? Den där fotbollen är det bästa hon vet och fastän tungan hänger så långt ut av trötthet att hon nästan kliver på den med framtassarna vill hon forsätta leka ;-) Idag tror jag att vi ska plocka fram den lilla poolen till henne så hon kan svalka sig i vattnet när hon känner att det blir för varmt.

I morgon är det utställning här i Smålandsstenar och Fia är anmäld. Det blir nog hennes sista utställning så jag hoppas att vi inte åker ut med en 2:a. Det blir matte som får ställa den här gången. Vi var nämligen på handlerkurs i Hylte förra söndagen. Det var en proffshandler från Danmark, Kirsten Pedersen, som kom dit och hade kurs. Jätteintressant! Meningen var att husse och Fia skulle träna ihop och matte var mest med som moralsikt stöd men riktigt så blev det inte…Husse tröttnade på att han inte lyckades får Fias uppmärksamhet så matte fick ta över. Det är ju inte så konstigt att matte och Fia har bättre kontakt då det är vi två som har gått alla kurser på brukshundklubben tillsammans. Fast det är verkligen svårt att få Fia koncentrerad inne i ringen, hon ogillar att ha en hund bakom sig och en framför och tappar koncentrationen när hon inser att så är fallet ;-) Men vi fick till det ganska bra tillslut!
Matte och Fisen var dödligt trötta på vägen hem. Det är jobbigt att springa runt i ringen! Det fick bli en eftermiddag i soffan när vi kom hem, vilket Fia inte alls hade något emot. Maken till trött hund får man leta efter. Vi får tvinga upp henne på morgonen för hon kan lätt sova bort halva dagen! Speciellt om husse har lyft upp henne i vår säng…

Nu sitter den lilla soldyrkaren i ljuset av solen från altandörren och bara njuter. Det är ganska typiskt för rasen har jag förstått, det där soldyrkandet, och så snarkandet naturligtvis ;-)

Vår!

april 13th, 2009 Posted in Okategoriserade | No Comments »

Äntligen är våren här! Fia rullar runt på gräset så fort hon får chansen och matte är tacksam att all bråte faller av hennes päls direkt ;-)
Pälsen som för övrigt också har fallit mycket nu ett tag. Herrejisses att det lilla livet kan fälla så! Nu är Fia nästan helt kal på magen. Det var likadant förra våren, då tappade hon en massa päls under våren och sedan var hon nästan helt kal bakom öronen och under magen hela sommaren. Nakenhund ;-)

Klickerkursen är i full gång. Förra veckan testade vi att använda olika föremål till hjälp, en pinne, en musmatta och en laserpenna. Fia hajjade grejen direkt och duttade nosen på pinnen och satte tassen på laserstrålen. Dåremot var det lite svårare med musmattan eftersom hon nu är inne på att dutta nosen överallt, meningen var att hon skulle sätta tassen på den. Men efter några försök fattade hon vad det var matte ville. Det går så snabbt med klickern när de väl bröjar förstå, mycket fascinerande!
Häromdagen fick matte för sig att testa inkallning med hjälp av dutt på handen. Fia ska då alltså, när matte sträcker ut handen, komma och dutta nosen mot handen. Allt sker utan muntligt kommande. Hon fixade det galant! Nu testade vi visserligen från sittande för att säkerställa att Fias koncentration var riktad på rätt håll. Men ändå, det är så kul när man gör framsteg!

Fia var, tack och lov, heller inte lika smyg för de andra hundarna på förra kurstillfället som första. Förhoppningsvis reder det till sig ännu mer när hon känner sig tryggare i gruppen. Hon är en riktig tuffing när det väl gäller. När en av hundarna på kursen började skälla när matte stod bredvid blev Fia vansinnig. Hon är lite av en polis som ska upprätthålla ordning. Hennes polissida visade sig även på Påskafton när vi var hos husses föräldrar. Där bor Fias bästis, labradoren Kajsa. Husses syster har också en hund, Chesapeake Bay Retrivern Norton. När Norton ville busa med Kajsa kom Fia som ett skott och skällde argt för att markera att hon inte accpeterade deras lek. Det ska vara lugnt! Sen att Fia busar med Kajsa ibland, det är visst okej…. Norton brukar mest ignorera Fias små ryck men den här gången blev han nog lite stött av hennes polisfasoner. Fia gör likadant här hemma när katterna bråkar. Då flyger hon fram till dem för att ”gå emellan”. Jag har för mig att Fias uppfödare nämnt liknande beteende hos Fias syster. Ett släktdrag?

Projektarbetet går framåt. Vi gick med Fia mitt inne i centrum på förra träffen och det gick super! Hon brydde sig inte alls om bilarna som åkte förbi. När vi stod stilla på trottoaren lade hon sig ner! Men det känns lite som om att det är för mycket saker i rörelse och dofter inne i centrum så att hon helt eneklt inte ”hinner” bry sig om bilarna som åker förbi. Men visst är det ändå en förbättring, när hon var mindre gick det inte att gå inne i centrum, då blev hon helt galen och drog hit och dit.

Nu drar snart utställningssäsongen igång. Det är med lite blandade känslor vi ser på detta. Matte och Husse tycker det här med utställningen är kul, Fia tycker att det är sådär kul ;-)
Oavsett vad vi tycker om utställning så känns det lite sådär att studsa runt i ringen med Fia då hon dels har patella luxation och dels är tungvisare. Vi har naturligtvis inte en tanke på att avla med Fia, det är inte därför vi ställer ut henne. Det känns ändå lite olustigt att ställa när man är medveten om dessa båda fel. Samtidigt är utställning ett superbra tillfälle för socialträning för Fia och för socialt umgänge för matte och husse ;-)  Hon är i alla fall anmäld till Smålandsstenar 1 maj, det är en inofficiell utställning på orten där vi bor. Sedan får vi se om det blir en sistaminuten anmälan till Specialen i Hässleholm.
Vi ska i vilket fall som helst gå en handlerkurs för Kirsten Pedersen den 26 april i Hyltebruk. Det ska bli en kul och nyttig kursdag!